Bilgisayar Dünyasındaki Önemli Gelişmeler

 



Bilgisayar dünyasında her geçen gün teknolojik gelişmeler olsa da son kullanıcıya etki eden devrimsel gelişmeler çok daha nadirdir.
Öncesi ve sonrası için gece ile gündüz gibi fark oluşturan bu teknolojik ilerlemeler kullandığımız kişisel bilgisayarlarımızda zaman içerisinde kullanım alışkanlıklarımızda nelerin bir anda değiştiğine beraber bakalım.

1.) Dial-Up > ADSL > FİBER

Dial up kullanımında 156 Kb çevirmeli internet hızında text tabanlı bir oluşum varken, ADSL kullanımının son kullanıcıya ulaşması ile birlikte internet bağlantı hızının 1000 Mb hızlara çıkması interneti bir anda değiştirdi. Daha sonra hayatımıza giren fiber internet, son kullanıcı için internetin tatminkar kullanımını sağladı.

Eskiden epostalarımız bile önce bilgisayarlarımıza indirip açarken şimdi görüntülü canlı yayın bile yapılabilmesi bu ilerleme sayesinde oldu.

2.) Harddisk > SSD

Önce IDE sonra SATA bağlantı protokolü geldi ama eski bilgisayara can veren değişim SSD'lerin son kullanıcı ile buluşmasından sonra yaşandı.

Eskimiş HDD'nin üstüne şişmiş Windows'uda ekleyince bir çay içme süresinde açılan bilgisayardan SSD'lere geçip RAM miktarı artırılınca saniyeler içinde başlayan işletim sistemindeki değişim bilgisayarlara süper güç kazanmış hissi verdi. 

3.) Disket > CD > Flash Bellek

Taşınması, boyutu, kapasitesi, korunması, ömrü derken flash bellekler hayatımıza girince bir anda eski teknoloji ne kadar eziyetliymiş dedirtti.

1,44 MB kapasitesi, ikonik sesi ile tozlu raflara giden disket, ardından çabuk çizilmesi ile ünlü CD'nin can suyu Flash bellekler, taşınabilir verinin güleryüzü oldu.

4.) Masaüstü > Dizüstü

Aslında laptop kavramı çok eski olsa da genel kullanım amaçlı tabletlerin son kullanıcı için yeterli ergonomik seviyeye ulaşması zaman aldı. Sonrasında masaüstü pazarı hızla küçülürken dizüstü bilgisayarlar gerçek anlamda her kişinin bir bilgisayar sahibi olma ihtiyacını ortaya çıkardı.

5.) Kablolu Ağ > Kablosuz Ağ

Taşınabilir bilgisayarların sayısının artması, internetinde kabul edilebilir düzeyde kablosuz aktarılabilmesi zorunluluğunu artırdı. WİFİ ve 4G ile kullanılabilir seviyeye ulaşması ile kullanım alışkanlıklarını değiştirdi.

6.) CRT Monitör > LED Monitör

Eski tüplü monitörlerde gayet güzel işimizi görse de LED monitörlerin ucuzlaması ile birlikte birden yaygınlaştı ve tüplü ekran dönemini bitirdi.

7.) Pinli Konnektör > USB

Her donanımın kendine özel giriş çıkışı yerine USB pratikliği eskinin yerini hızlıca aldı. Klavyesinden faresine , kamerasından ses cihazlarına, yazıcısından harici depolama cihazlarına yüzlerce çeşit bağlantı noktasını tekbir arabirime indirmesi ve tak çalıştır kolaylığı son kullanıcıya ergonomi sundu.

8.) AGP > PCI

Ekran kartlarının ve özellikle harici ekipmanları gibi diğer kart yuvalarını kullanan donanımlar için sıçrama noktası oldu.

9.) Görüntü Hızlandırıcılar > 3D FX

3dfx, günümüz ekran kartlarının atası bir anda görüntü dünyasını değiştiren teknolojisi oldu. Düz kağıt üzerine çizilmiş resimlerden hareketli görüntülere ilk geçiş, o zamanları yaşayanlar için inanması güç bir sıçramayı bir anda yaptı.

10.) Tek Çekirdekli CPU > Çok çekirdekli CPU

Bir anda bilgisayarının işlemci gücü ve yapabilecekleri yürümekten koşmaya başlamış gibi fark yaptı.

11.) 8 Bit > 16 Bit > 32 Bit > 64 Bit

Sıradan son kullanıcı farkında olmasa da işletim sistemindeki bu değişim yapılabileceklerin sınırını atmosferin dışına taşıdı.

12.) Basic > DOS > Windows XP > Windows 7 > Windows 11

Basic ve DOS komut satırlı kullanımdan pencereli kullanım ve fare yönlendirmesi bilgisayar dünyasında devrim niteliğinde bir gelişmeydi, ardından Windows XP çıktığında ilk defa profesyoneller dışında amatör kullanıcılar içinde computer'lerin bir başlangıç noktası oldu. NT Sistem gereksinimleri eski donanımları bir anda çöp yaptı. Windows 7 ile birlikte artık çevrim içi internetinde olgunlaşması ile birlikte bilgisayar kullanımı yaygınlaştı. Windows 11 sistem gereksinimleri özellikle TPM 2.0 ve işlemci desteğine alt sınır getirmesi bu yazıyı yazdığım zamanda değil ama kısa zamanda eski bilgisayarları geri dönüşüme götürme yolunda ilk adımı attı.

13.) Mosaic > Netscape > İnternet Explorer > Firefox > Chrome

Tarayıcı savaşları hiç bitmedi. İnternet dünyasının giriş kapıları olan browser'ler İE nin üstün hakimiyetinin değerini bilmemesi ve gelişmeye ayak uyduramaması yüzünden eklenti desteğini arkasına alan chrome şuan bayrağı önde taşıyor.

14.) Flash > JavaScript > HTML

Yavaşlığı ve hataları ile bıktıran Adobe Flash birazda Google'nin zorlamasıyla tarihe giderken yanında SUN JavaScript'ide götürdü. Sıra PHP de olma ihtimali yüksek gibi görünüyor. 

15.) Yapay Zeka

Çok yakında...





Yorumlar