Radyo Sembollerinin Anlamları Nedir?

 


Radyodaki Kısaltmalar Ve İşaretler Nedir, Ne işe Yarar?

Zaman içinde radyolara eklenen bazı özellikler için semboller, işaretler veya kısaltmalar ortaya çıkmıştır. Genellikle arabalarda kullanılan bu radyo özelliklerinin ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını kısa ve anlaşır bir şekilde izah etmeye çalışalım.


AF (Alternative Frequency) Nedir?

Alternatif Frekans anlamına gelir. Bu özellik aktif ise radyo dalgalarında bir zayıflama olduğunda otomatik olarak bir sonraki güçlü frekansa geçer. Uzun yolculuklarda faydalı olsa da şehir içi kullanımda sürekli güç dalgalanması olduğundan ve sürekli kanal değişmesi istenmediğinden otomobilimizde kapalı konumda olması daha iyidir.


CT (Clock Time and Date) Nedir?

Saat ve Tarih anlamına gelir. Verici ile alıcı arasındaki zamanı senkronize etmesini sağlar.


DX (Distant X) Nedir?

Uzaktaki Bilinmeyen anlamına gelir. Özellikle bulunduğunuz yerde zayıflamış sinyalleri de almanıza olanak sağlar. Bu özellik kapalıysa radyo araması yaparken bu sinyalleri atlayarak sadece güçlü sinyaller kapsamındaki kanalların frekanslarını alım yapılır. Sinyal dalgalanmasının yoğun olduğu şehir içi kullanımda açık olması daha iyidir.


EON (Enhanced Other Networks Information) Nedir?

Geliştirilmiş Diğer Ağ Bilgileri anlamına gelir. Örneğin trafik programı yayınlanması nedeniyle ağın belirli bir istasyonu için belirli bir anda TA bayrağının yanması gibi dinamik olarak değişen verileri bildirir ve radyonun otomatik ve geçici olarak o istasyona ayarlanmasını sağlar.


LOC (Local) ve REG (Regional) Nedir?

Bölgesel anlamına gelir. Deniz kenarı veya ülke sınırlarında başka ülke yayınlarını almamak için kullanılır. Ancak şehir içi kullanımda zayıflayan veya güç dalgalanması olan frekansları almadığından radyo frekansını yakalayamama sorunu oluşacağından kapalı olması daha iyidir.


PI (Programme Identification) Nedir?

Program Tanımlaması anlamına gelir. Radyo istasyonunu tanımlayan benzersiz 4 karakterli onaltılık koddur. 


PS (Programme Service Name) Nedir?

Program Hizmet Adı anlamına gelir. Radyo istasyon kimlik adını temsil eden sekiz karakterli statik bir göstergedir.


PTY (Programme Type) Nedir?

Program Türü anlamına gelir. Dinlediğiniz radyo kanalı belirli alanda örneğin haberler, slow, rock, pop, Türkü gibi yayın yapıyorsa bunun bilgisini ekrana yansıtır.


RDS (Radio Data System) Nedir?

Radyo Veri Sistemi anlamına gelir. FM yayınlarına dijital bilgi örneğin saat, radyo adı, internet adresi vb. iletmek ve almak için kullanılır.


RT (Radio Text) Nedir?

Radyo Mesajı anlamına gelir. Radyoların mesaj, slogan yada internet sitelerinin ekranda gözükmesi için kullanılan protokolüdür.


SEEK TRACK Nedir?

İz Arama anlamına gelir. Radyolarda tek tıklamada frekans 0,5 değişirken kısa süreli basılı tutmada bir sonraki frekansa geçmek için kullanılır.


ST (Stereo) Nedir?

Sesin eşzamanlı olarak 2 kanallı kaydı veya bir çift hoparlör yardımıyla tekrar üretilmesi anlamına gelir. Radyo yayını stereo ve alıcınızda bunu destekliyorsa dinlenen müzik çift taraflı atmosfer olarak duyulur.


TA (Traffic Announcement) Nedir? 

Trafik Duyurusu anlamına gelir. Acil durumlarda hangi frekansta olursanız olun yayınlanan acil durum anonsunu almak için kullanılır. Normalde açık olması faydalıdır ama sürekli gereksiz yayın yapan yada yayın yapmasa da radyo dalgası alanını vericisini kapatmayıp boş yere alan işgal edip diğer yayınları baskılayan konumlarda bulunuyorsanız kapatabilirsiniz.


TP (Traffic Programme) Nedir?

Trafik Programı anlamına gelir. Trafiğin durumunda örneğin bir yol yapım bakım çalışması veya bir trafik tıkanması gibi bir durum varsa bunu önceden haber vermek için kullanılır. Normalde açık olması faydalıdır ama sürekli gereksiz yayın yapan yada yayın yapmasa da radyo dalgası alanını vericisini kapatmayıp boş yere alan işgal edip diğer yayınları baskılayan konumlarda bulunuyorsanız kapatabilirsiniz.


Yorumlar