Feynman's Razor Nedir?
Fizikçi Richard Feynman'ın adını taşıyan bu yöntem kısaca "Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsanız, onu gerçekten anlamamışsınız demektir." prensibine dayanır.
Konuyu biraz daha açmak gerekirse, karşınızdaki kişinin bir konuyu anlatırken, açıklarken yada öğretirken; olguyu, yöntemi, terminoloji ve bilimsel-akademik jargonu karşısındakine ne kadar basit anlatabiliyorsa o kadar o konuya hakim olduğu ve zekasını o derece 3 boyutlu kullanabildiğini gösterir.
Feynman Tekniği Nedir?
Kısaca Feynman tekniği bir konuyu 5 yaşındaki bir çocuğun bile anlayabileceği şekilde aktarmaktır.
“Bir Şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, Siz de anlamamışsınız demektir!” - Albert Einstein
1.Adım: Bir konu seçin.
Öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyin. Konuyu çalışın ve ilgili örnekler çözün. Konuyu çalışırken kesinlikle ezber yapmayın. Konunun mantığını anlamaya çalışın.
2.Adım: Konuyu küçük bir çocuğa anlatır gibi anlatın.
Çalıştığınız konuyu bir çocuğa anlatır gibi basit ifadeler kullanarak anlatın. Karmaşık ifadeler kullanmayın. Bir konuyu öğrenmenin en iyi yolu bir başkasına anlatmak. Feynman’a göre anlatmak istediğiniz konu, hakkında hiçbir bilgisi olmayan birinin seviyesine indirgenemiyorsa anlaşılmamış olur.
3.Adım: Takıldığınız ya da anlamadığınız noktaları tespit edin ve not alın.
Feynman tekniğinde, öğrenme sürecinde kaynak olarak kullanılan materyallere geri dönülmesi önemli bir nokta. Konuyu anlatırken eksikler, gözden geçirilmesi gerekenler çok daha net belli olur. Bu aşamada eksikliklerin üstünden geçin. Tıkandığınız yerleri not alın.
4.Adım: Elinizdeki bilgileri sadeleştirin.
Konuyla ilgili tüm notları toplayın. Düzenleyin ve inceleyin. Son hali ile kendinize anlatın.
“Bir kuşun adını dünyanın tüm dillerinde bilebilirsiniz ancak işiniz bittiğinde kuş hakkında kesinlikle hiçbir şey bilmiyor olacaksınız. Sadece farklı yerlerdeki insanları ve kuşa ne dediklerini bileceksiniz. Bir şeyin adını bilmek ve bir şey bilmek arasındaki farkı çok erken öğrendim.” - Richard Feynman
Bu bağlamda şunu rahatça söyleyebilirim ki; öğrenim hayatım boyunca karşılaşmak zorunda kaldığım öğretmenlerimin %80 vasıfsız ve öğretme kabiliyeti yoksunu kişilerdi. Maalesef...
Yorumlar
Yorum Gönder
🔺 YUKARI ÇIK 🔺