İnternette Kandırılıp, Gerçek Hayatta Sömürülenlerden Olmamak İçin Bilmemiz Gereken Temel Bilgiler Nelerdir ?
İnternetin özellikle de sosyal medyanın güzel taraflarından biriside isteyen herkesin kolayca etkileşimde bulunabilmesine izin veren bir sistem olmasıdır. Bu kolay paylaşma büyük avantajların yanında önemli tehlikeleri de beraberinde getirmektedir.
Sen beynini kullanmazsan, başkası senin beynini kullanır !
Herkes bilgisayar mühendisi olmak yada siber güvenlik uzmanlığı eğitimi almak zorunda değildir. Ancak kullandığımız her alette olduğu gibi sanal alemde de en temel basit işlevleri bilmezsek ya kendimize zarar veririz yada daha çekiç sallamayı bilmeyen birinin bir şeyi tamir ederken düştüğü durum gibi kendimizi saçma durumlara düşürebiliriz. Bu tip kafalar ancak kullanılıp işi bitince bir kenara atılırlar. Zaten karşı tarafında amacı budur. Sizi kullanmak ve bundan menfaat elde etmek."Bir şey bedavaysa, ücreti sensindir."
Ürün için ücret ödemiyorsan, o zaman ürün sensindir.Çok anlamlı ve akılda tutulması gereken bir söz. Sanal alemde bunu aklınızdan çıkarmayın. Mesela para ile satılan Windows yada Office vb. size bu linkten al bedava indir kur çalışsın diyen çok sayıda site vardır. Ama bu Windows'u yada herhangi bir programı kıranların, dünya barışı için bunu yaptığını sanarak hareket edecek kadar aptal olmayın. Facebook, instagram, Twitter ... sizin bilgilerinizi sattıkları için bedava olduğunu unutmayın. Yada bedavaya arayanın kim olduğunu gösteren uygulamaların aslında sizin rehberinizi ve tüm kayıtları izinsiz kendine aldığı için kullanabildiğinizi ve parasını ödeyene sizin bilgilerinizin satıldığını anlayamayacak kadar boş bir insan olmayın, vs. vs.
İnternet Üzerinden Nasıl Takip Ediliyoruz ?
İnternet üzerinde yaptığınız her şeyin bir kaydı tutulur. Nasıl mı video bunu basitçe anlatmış;
Bilgisayarınıza indireceğiniz basit programlar ile çok kolay resimlerde oynama yapabilirsiniz. Ama bunların gerçekliğini sorgulamakta o derece kolay. İlgili video sizlere bir kaç örnek vermektedir.
Bilgisayarınıza indireceğiniz basit programlar ile çok kolay videolarda montaj yapabilirsiniz. Ama bunların gerçekliğini sorgulamakta o derece kolay. İlgili video sizlere bir kaç örnek vermektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=P31nTCx9l00
Gerçeği öğrenmek için bir haberin sizleri manipülasyon yapmak için üretilip üretilmediğini anlaya çalışmak gerekir.
Yalan haberler nasıl tespit edilir ?
Gerçeği öğrenmek için bir haberin sizleri manipülasyon yapmak için üretilip üretilmediğini anlaya çalışmak gerekir.
https://www.youtube.com/watch?v=CdwW5Ghn7c0
Tık tuzağı; dikkat çekerek bir bağlantıya yönlendiren yanıltıcı reklam biçimi.
Clickbait (Tık Tuzağı) Nedir ?
Tık tuzağı; dikkat çekerek bir bağlantıya yönlendiren yanıltıcı reklam biçimi.
https://yalansavar.org
https://teyit.org
https://www.dogrulukpayi.com/
https://www.snopes.com
Tabi ki bir de beynini kullan :)
Bilgi kaynak kontrolü yapmak !
Kaynak göstermek ve ilgili kaynağın güvenilirliğini anlak çok önemlidir.Bir kaynak nasıl olmalıdır, her kaynak geçerli bir bilimsel kaynak mıdır?
https://ideas.ted.com/how-to-read-the-news-like-a-scientist/
YanıtlaSil