Overclock Üstadından Bilgisayar Tecrübeleri (Bölüm 1)
Özellikle teknoloji yayınlarının hepsinin olmasa da büyük bir çoğunluğunun advertorial içerikli ürün incelemeleri ve doğrultuda kullanıcıları maniple etmeleri üzerine sizleri bilgisayar konusunda çok sık sorulan sorulara gerçek cevaplar bulmanız için makalemizi dikkat ile okumanızı tavsiye ederiz.Yıllarını teknolojiye ve özellikle bilgisayarlara vermiş Lord üstada, günlük kullanım (extrem ve özel kullanım senaryoları dışında geneli kapsayan durumlar) açısından çok sık sorulan teknoloji sorularını yönelttik. Bakalım sizlere faydası olan ne gibi tecrübelerin sonucu bilgiler çıktı.
- Overclock (Hız Aşırtma) Nedir ?
+Overclock yani hızaşırtma, bilgisayar parçalarının özellikle işlemci, bellek ve ekran kartı mikroişlemcilerinin varsayılan çalışma hızı sınırlarını zorlayarak yükseltmektir.- Overclock hangi bilgisayar bileşenlerine yapılır ?
+ Genelde insanlar hız aşırtma işlemini sadece işlemciye (CPU) yapıldığını zanneder. Hız aşırtma en temelinde elektrikle çalışan her alete gelen elektrik frekansının yükseltilmesi ve çıkan ısının düşürülmesi ile yapılabilir. Dolayısıyla anakart üzerindeki her kompanete uygulanabilinir. Ancak İşlemci , bellek, ekran kartı , güney köprüsü (ve eskiden kuzey köprüsü) dışında uygulamak anlamsızdır.- Overclock yapmayı önerir misiniz ?
+ Hayır. Eskiden hızaşırtma işlemi son kullanıcıya farkedilir bir kullanım alanı sunmaktayken uzun zamandır Overclock işlemi sadece hobi olarak anlamlıdır. Zaten günümüzde özel çözümler (sıvı nitrojen gibi) gerektirmeden anakart üzerinden hız aşırtmak mümkün lakin bunlar bizim overclock dediğimiz yada extrem overclock denilen kısım içerisine alınamaz.- Overclock Ürünlerin Kullanım Ömrünü Azaltır mı ?
+ Bu soruya cevap vermek zor olsa da zorlanan her parçanın normalden daha kısa kullanım ömrü sunacağı ortada ama ne kadar azaltır yada zaten normal kullanım zamanı içerisinde mi kalır bunu söylemek zor. Yani extrem durumlar dışında her teknolojik ürünün zaten bir kullanım ömrü vardır.- Bilgisayar bileşenlerinde marka önemli mi ?
+ Marka değil kalite önemlidir . X markanın çok kaliteli bir donanımı varken aynı markanın çakmasından bile kalitesiz ürünleri olabiliyor. Bazı markalar sadece premium ürünler çıkarırlar ama onlarında fiyat / performans bakımından tavsiye edilemez şekilde yüksek fiyat etiketine sahip oluyorlar.- Anakart alırken nelere dikkat etmeliyiz.
+ İşlemci ve bellekler ile uyumlu bir anakartı tercih edilmelidir.. En üst düzey anakart ile giriş seviyesi bir anakartın son kullanıcı açısından günlük kullanımda ölçülebilir bir farkı yoktur. En üst düzey oyunları bile oynasanız iki ledi fazla diye pahalı bir anakart size hiç bir avantaj sağlamaz. Aynı sistem içindeki en üst düzey anakart ile en basit anakart arasında performans farkı %10 bile fark oluşturmaz. Kısaca çıkışlarına (USB, HDMI vb.) bakıp en uygun fiyatlı olanı alabiliriz.- Çift ekran kartı kullanmak mantıklı mı ?
+ Normal kullanımlar için tamamen saçmalık ve hiç bir işe yaramayan bir kullanım senaryosudur. İki düşük ekran kartı yerine bir tane üst düzey ekran kartı kullanmak daha avantajlıdır.- AMD mi İntel mi ?
+ Yılların eskitemediği soru :). Fark etmez. Verdiğiniz para karşılığında aldığınız ürün hangisi iyi ise onu tercih edin. (Para ile satılan bir ürünün fanatiği olmak, zeka düşüklüğünün bir göstergesidir).- Nvidia mı Ati (Amd) mi ?
+ Fark etmez. Verdiğiniz para karşılığında aldığınız ürün hangisi iyi ise onu tercih edin.
- İşlemci alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Mümkün olan en son nesil yani güncel mimariye sahip olanı tercih edin. Kısaca bu şekilde, tabi ki çok ayrıntısı var ama meraklısı zaten onları biliyordur. Ama ayrıca ben işlemci seçerken özellikle TDP ( Isıl Tasarım Enerjisi: bir bilgisayarın soğutma sisteminin başa çıkabileceği azami enerji miktarı.) ve Watt başına iş değerlerine önem veririm.
- İşlemci alırken çarpan kilidi açık olması önemli mi ?
+ Sıradan bir kullanıcı yada bir oyuncu için sırf çarpan kilidi açık diye bir işlemciye fazladan para ödemesi anlamsızdır.
- Sabit Disk (Harddisk) alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Bütçenizin yettiği en yüksek kapasitedeki SSD alın. HDD artık soğuk depolama dışında mâzi bir teknoloji.
- RAM (Bellek) Alırken alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
Anakartın desteklediği bütçenizin yettiği en yüksek miktarda ki belleği alın. Örneğin 2x4 GB yerine 1 adet 8 GB alın, gün gelir yanına ekleme yaparsınız. Frekansı yüksek olması iyidir ancak aradaki fiyat farklarına değmez. En ucuz olanı tercih edin. En pahalısı ile en ucuz bellek arasında size katacak bir uçurum fark yoktur.
- Kaç GB Ram Kullanmalıyız ?
+ Anakartın ve işlemcinin desteklediği ve bütçemizin yettiği en fazla miktarda ki bellek miktarını kullanmak iyidir.
- Ses Kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Eğer profesyonel seslendirme işi yapılmıyorsa anakart ses çıkışları , her ihtiyacınızı karşılayacağından alınmasına gerek yoktur.
- Ekran Kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz.
+ Özel veri işleme hariç en üst düzey oyunları bile oynasanız aynı nesil ekran kartlarının en düşüğü ile en yükseği arasında sizi uzaya çıkartacak bir fark yoktur. Yani ekran çözünürlüğünüz fullhd ise son nesil bir ekran kartının en düşük olanı ile en yükseğini karşılıklı kullansak farkı ayırt edemezsiniz. Ancak monitör çözünürlüğü artıkça ekran kartı daha fazla kapasite ister. Yani aynı nesil ekran kartları arasındaki fiyat farklarına değmez. Kısaca son mimarinin en düşük fiyatlı olanı tercih edin.
- Sıvı soğutma tercih edilmeli mi ?
+ Normal kullanımlarda bir sıvı soğutmanın size katacağı bir avantaj yoktur.
- Fan alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Sessiz olmasına.
- Bilgisayar kasası alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ İçine toz almamasına ve ses izolasyonu olmasına.
- Güç Kaynağı alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Önemli bir bileşen, sistemin güç harcamasının üstünde kaliteli ve sertifikalı olanlar tercih edilmeli. Ne kadar çok watt gücü varsa o kadar iyidir ama fazlasına ihtiyacınız olmayabilir, Sistem yükünü hesap edip, bu yükün üstünde tercih edilmelidir. Ayrıca bu gibi yük çeken bileşenlerin zamanla verimliliğinin azaldığı da unutulmamalıdır. Sessiz çalışanı ve en verimli çalışanı tercih edilmelidir.
- Termal macun alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Kaliteli ve ucuz olanları tercih edebilirsiniz.- Optik sürücü alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Kısaca optik sürücü ömrünü tamamlıyor, ihtiyacınızı görebilecek en uygun fiyatlısını alabiliriz.
- Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Uzun konu :) Fiyat performans ürünü, işinizi bu gün değil yarında görebilecek yeni nesil olanı tercih edin.- Bilgisayar monitörü alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
+ Uzun konu :) Fiyat performans ürünü, işinizi bu gün değil yarında görebilecek yeni nesil olanı tercih edin. Üreticiler tv ve monitörleri ayrı ayrı satalım daha çok para kazanalım kafasındalar. Bilgisayar monitörüne uzaktan kumanda ve iki hoparlör koymamakta ısrar ettikleri sürece kimseye pc monitörü tavsiye etmiyorum :)- Klavye ve fare alırken nelere dikkat edilmelidir ?
+ Kişisel tercih. Çok değişir. Ama uçuk paralar vermeye de değmez.- İkinci el bilgisayar alınır mı ?
+ Fiyat mantıklıysa ve tamir görmemiş ise alınır. Ancak konusu uzun soran olursa açıklarız ama şirketler için özel üretilmiş sonrada pazara çok uygun fiyata çıkmış ikinci el bilgisayarları tavsiye etmem.- İkinci el hangi bilgisayar bileşenleri alınmaz ?
+ Harddisk, usb gibi veri depolama cihazları ve tamir görmüş bütün donanımlar.- İkinci el telefon alınır mı ?
+Alınmaz. Ancak tanıdık birisinin tamir görmemiş bir telefonu ise alınabilinir.- Mac mi ? Windows mu ? Linux mu?
+ Şu an Windows. Mac olacağı bu kadar , çok kapalı ve sınırlı hatta aslında çok eski kalıpları olan bir yapı. Linux bir türlü istenilen seviyeye yada son kullanıcı için uygun bir şekle çeşitli sebeplerden gelişemedi. Mobil tarafta android çok yaygın ve geleceğin işletim sistemi gibi görünsede bence çok saçma bir linux dağıtımı. İleride düzeltebilirler ama şu haliyle bile Symbian'ın gerisinde.- 32 (X86) bit mi, 64 (X64) bit mi ?
+ 64 bit . Zaten 2004 yılından sonra üretilen tüm bilgisayar işlemcilerinin 64 bit desteği vardır. 64 bit bir işletim sistemi 32 bit programları çalıştırır.- Masaüstü pc mi , dizüstü pc mi ?
+ Şuan için iş veya oyun kullanımlarında masaüstü, kişisel kullanım için dizüstü bilgisayar. Ancak kısa zaman içerisinde dizüstü çözümler özel durumlar dışında her amaca yönelik pc kullanımını için yeterli düzeye gelecekler ve pazarı domine edecekler.- Hangi Windows sürümünü (XP/7/10 vb.) kullanmalıyız ?
+ Windows 10- Hangi Windows 10 sürümünü (Home/Pro/Enterprise/ Education vb.) kullanmalıyız ?
+ Sıradan kullanıcı için Home. Diğer sürümlerde kullanabilirsiniz ama özellikleri ile işiniz yoksa boş yere bilgisayarınızı işgal edip yer kaplayıp bir yandanda yük bindirmesi saçma olur.- Hangi antivirüsü kullanmalıyız ?
+ Özel güvenlik durumları ve şirket kullanımları hariç Windows Defender her işinizi görür. Antivirüslere güvenmek yerine verilerinizi düzenli bir şekilde yedeklemeyi alışkanlık haline getirin.- Veri yedekleme de bulut çözümleri mi lokal çözümler mi tercih edilmeli ?
+Özel güvenlik durumları haricinde ikisi de kullanılmalı.- Bilgisayara format atmak zararlı mı ?
+ Düzgün bir şekilde yapılırsa faydalıdır. Tabi elektrik gideri, zaman ve bilgisayar kompanetlerinin azda olsa zorlandığından yıpranması, güncellemeler yüzünden internet kotasının azalması gibi dolaylı durumlarıda hesaba katmak gerekir.- Format sonrası hangi programları kurmalıyız ?
+ Bu kişisel kullanma göre değişir, biz eskiden çok fazla program kurardık ama şimdilerde çoğu işimizi bulut tabanlı ve tarayıcı üstünden yapabiliyoruz. Benim özel kullandığım programlar dışında genele hitap edecek ilk kurduğum programlar; winrar, geekunistaller, chrome, opera, firefox, vlc, speecy, libreoffice. Ayrıca sadece işini yapıp başka yere burnunu sokmayan her türlü portable programları da çok severim.- Bilgisayarım format attıktan sonra daha da yavaşladı nedeni nedir , nasıl düzeltirim ?
+ Evet insanlar genelde bilgisayarlarına format sonrası düzelmesini beklerler ama bazı durumlarda sorunlara yol açabilir. Böyle bir durum olmuşsa ilk yapılması gereken sabit disk sağlık durumunu kontrol etmektir. Sonra orijinal işletim sistemi kurduğunuzu varsayarak yazılımsal ve sürücü hatalarını kontrol etmek gerekir.- Bilgisayara kesinlikle kurmam dediğiniz programlar nelerdir ?
+ Otomatik driver (sürücü) yükleme programları ve kırık antivirüsler. Mevzu uzun lakin kurda kuzuyu emanet etmek bile daha mantıklı.- Windows'un en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özellikleri nelerdir ?
+ En sevdiğim özelliği zeki insanların elinden çıkmış olması, en sevmediğim özelliği ücretli olması ve çok yavaş yüklenen güncellemeleri.
- En sık karşılaştığınız bilgisayar sorunları nelerdir ?
+ Kullanıcı hataları dışında, yazılımsal olarak virüsler ve sistemden tam olarak uninstall edilemeyen (kalkmayan) programların neden olduğu sorunlar. Masaüstünde kalitesiz güç kaynağından kaynaklanan sorunlar, dizüstünde ekran kartı sorunları. Birde özellikle şarj girişlerinin yuvarlak tasarımları ve bağlandığı yerlerin yani dişi yuvaların kalitesizliğinden meydana gelen arızalar.- Hangi tarayıcıyı kullanmalıyız ?
+ Çok değişken ve sürekli değişen yapılar. Şuan sırasıyla chrome, firefox, opera, edge, safari, ie, mx5 ... hepsinin artıları ve eksileri var ama ben daha kullanışlı olduğu için minimalist ve materyalist dizayn yapıları severim.- Hangi sosyal ağ ( facebook, instagram, twitter vs. ) en iyisi ?
+ Hiç birisi. Günümüzün en büyük güvenlik açıklarını bu sosyal ağlar oluşturuyor. Birde zeki, güzel veya meşhur değilsen boşa kasma .- Hangi mail adresini kullanmalıyız ?
+ Özel güvenlik durumları dışında, iki adet mail kullanın birisi kişisel birisi diğer işler için olsun. Şuan Gmail ve Yandexmail.- Hangi telefonu kullanmalıyız ?
+ Kişisel tercihe göre değişir. Ama benim için şarjının uzun gitmesi, ısınmaması, suya ve toza karşı dayanıklı olması, kaliteli fotoğraflar çekebilmesi, hafızasının yeterince olması, alüminyum kasası olması donanım olarak aradığım kriterler.- İos mu ? Android mi ?
+ ikisininde eksiği çok fazla, kişisel tercihler değişebilir.- Takipçilerimize söylemek istediğiniz yada eklemek istediğiniz başka bir şey var mı ?
+ Teknoloji güçtür. Kodlama öğrenin.Tüm ürünlerde ortak bir özellik ise teknolojinin 6 ayda bir tick - tock (tik - tak) etmesidir. Yani her 6 ayda bir bir özellik ya değişir yada gelişir. (WebKenti) Yani Bilgisayar dünyasında şöyle bir mantık vardır 2 sene öncesinin en iyisi bugünün orta seviyesinin altına düşer. Kısaca çok iyimiş, çok güçlüymüş diye eski yada önceki sürüm üretilen en yükseğini almak yerine güncelliğinin orta seviyesini tercih etmek daha mantıklıdır.
Size hatırlatmam gereken önemli bir nokta ise hangi bilgisayar ürününü alırsanız alın mutlaka faturasını ve kutusunu ürünün ömrünü tamamlayacağı zamana kadar mutlaka saklamanız olacaktır. Birde benim tüm ürünlerde dikkat ettiğim ortak nokta ise enerji verimliliğidir. Yani ne kadar az elektrik tüketirse okadar iyidir. Diğer bir önemli konusu ise Türkiye'den alınmış her üründe mutlaka Türkçe dil desteğinin gerek ürün kitapçığında gerekse donanımın yazılımında, arayüzünde ve internet sitesinde olmasına dikkat edin.
Bundan sonra fiyat / performans kıyaslaması yapıp, toplam sahip olma maliyeti (TCO) göre alacağımız ürüne ihtiyaçlarımız doğrultusunda karar verilmelidir.
Devamı :
Dizüstü Bilgisayar Donanımı Seçme Rehberi
Teşekkürler....
Kesinlikle 2.el telefon almam,sürekli bozuluyor..
YanıtlaSilNe kadar faydalı bilgiler bunlar:)
İlginize biz teşekkür ederiz.
Sil