Çağ (Zaman)
Çağ başlangıcı ve sonu belli olan, tarihte ayrı bir özelliğe sahip zaman bölümüdür. İnsana ait kültürel evrim çağları günümüzden 2,5 milyon yıl önce, kültürel değişimin, organik değişimin önüne geçmesi ile başlamıştır; Tarih Öncesi Çağlar ve Tarih Çağları olmak üzere ikiye ayrılır.
Bu dönemlerin isimlendirilmesinde, insanlığı etkileyen evrensel nitelikli olaylar esas alınmıştır. Bu dönemler belirlenirken sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik gelişmeler önemli rol oynamıştır. Yazının bulunmasıyla “Tarih Öncesi Dönemler” sona ermiş, “Tarihî Dönemler” başlamıştır.
Tarihî Dönemler (Tarih Çağları) her toplumda aynı zamanda yaşanmamıştır. Yazıyı bulup kullanmayı başaran toplumlar, örneğin Tarih Çağları’na daha önce geçmişlerdir.
Tarih öncesi Çağlar (Prehistorik)
Taş Devri : (2,5 milyon yıl ve öncesi ) M.Ö. 12000
Bakır Devri : M.Ö. 5000
Tarih Çağları (Historical)
İlk Çağ : M.Ö. 3200 - 375 (Kavimler Göçü)
Orta Çağ : 375 - 1453 (İstanbul'un Fethi)
Yeni Çağ : 1453 - 1789 (Fransız İhtilali)
Yakın Çağ : 1789 - ...
Peki bu çağ kavramı ve bu zamanda yaşan insanların bunu anlaması neden bu kadar önemli ?
Aslında işin özeti dağda yaşayan insandan tahta oturan hükümdara kadar yaşam tarzını değiştiren ve tüm dünyayı etkileyen bir fikrin sonuçları olduğu için bir dönem kapanıp başka bir dönem açılır.
Bu dönemsel geçişlere uyum sağlayıp kendini geliştiren medeniyetler ilerlerken diğer medeniyetler yok olur yada sömürülürler. Şimdi bir kaç örnek verelim.
İlk Çağ : M.Ö. 3200 - 375 (Kavimler Göçü) :
O zamanının en güçlü devleti Roma imparatorlu silahlarında tunç kullanmaktaydı. Kavimler göçü (Bir çoğu Türk Kavimleridir ki , Türkler demire hükmetmiş ve çeliği kullanmışlardır. Kısaca hikayesi şöyledir. Nuh Turfanından sonra Hz. Nuh Peygamber her çocuğuna ve her torununa bir ilim öğretmiş ve dünyaya yayılmaya başlamışlardır. Turk olan torunu demircilik ilmiyle yola çıkmıştır. )Medeniyetler karşılaştığında kavimler sayıları az olmasına karşın göçebe hayatı ve çeliğin gücüyle tunç kullanan batı güçlerini hezimete uğratmış doğu batı arasında bilinmeyen fikirler paylaşılmaya başlanmış ve tüm dünyada çeliğin gücü anlaşılıp köydeki çobanın bile cebindeki çakının yapısı değişmiştir.
Orta Çağ : 375 - 1453 (İstanbul'un Fethi) :
İlkokuldan beri vasiretsiz öğretmenlerin bir çoğu İstanbul (Doğrusu Istanbul'dur ya neyse) fetedildi bir çağ kapandı yeni bir çağ başladı kitapdaki cümlelerin tekrarı şeklinde anlattığı bu olay neden bu kadar önemli bir dönüm noktası olmuştur. Istanbul fethinden sonra kale ve sur ile korunma şekli değişmiş ve ateşli silahlar gücü kabul edilmişir. Dolayısıyla köydeki adam eskiden tarlası dışarıda kendi surlar içinde yaşarken artık şehir yaşamı ve kişilerin ateşli silahlarla eskiden yenemeyeceği kişileri bile devirebileceği bir dönem başlamıştır.Yeni Çağ : 1453 - 1789 (Fransız İhtilali) :
Kısaca kut yada asilzade diye bir kavram yıkılmış, eskiden millet kavramı veya devlet sınırları önemsizken devrimden sonra ülke sınırları ve kullanılan lisandan hangi kökene mahsup olduğuna kadar insanlar ayrışmaya başlamıştır. Yani köydeki mehmet amca eskiden koyunlarını alıp başka bir ülkeye gidebilirken devrimden sonra dur bakalım pasaportun nerede diyen bir yapıyla karşılaşmıştır.Örnekler ve sonuçlar çoğaltılabilir. Gelelim içinde bulunduğumuz zamana.
Yakın Çağ : 1789 - 1950 (Yapay Zeka) :
Tabi şimdi bunu çoğu kişi anlamasa da, bence Yakın Çağın bitiş noktası Alan Turing'in Turing Testi adı verdiği Computing Machinery and Intelligence (Yapay Zeka Kavramı) bir miad olarak bir devri kapatmıştır.Şimdi yine bir örnek verelim daha yolun başındayız ama köydeki adam ne zaman yanında sanal bir asistan bulundurup ekeceği bitkiyi ona sorarak hayatını sürdüreceği devirede çok uzak değil.
Ben yapay zekaya şüpheci yaklaşanlardanım. Mevzu uzun ama kısaca insanoğlunu bir virüs olarak görmeleri ve kontrol altında tutmak istemeleri olası. Ama çok zeki olacaksa yapay zeka bir çözüm bulacaktır. Lakin Sibernetik organizma yani yapay zeka ile insanın birleşmesi olrsa işte o zaman büyük tehlike ortaya çıkması büyük olasılık.
Al bu otu ye :)
YanıtlaSilM.Ö. 2000...... Al bu otu ye.
M.S. 1000...... O ot kötü, gel bu ritüeli yap.
M.S. 1250...... O ritüel batıl inanç, al bu iksiri iç.
M.S. 1500...... O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
M.S. 1750...... O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
M.S. 2000...... O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye.